Бактериофагите: Естествените врагове на бактериите!



Времето ни с антибиотиците свършва. Бактериите се развиват, за да се противопоставят на антибиотиците по-бързо от всякога. Спешно се нуждаем от алтернативен метод за борба с бактериалната инфекция. Един обещаващ метод за убиване на бактерии е използването на бактериофаги: вируси, които заразяват и убиват бактерии.

Като цяло, фагите започват унищожаването на бактериите, като разпознават и кацат на своите бактерии. Всеки тип фаги има своята специфична бактерия. След това фагът инжектира своето ДНК в бактериите. Тази ДНК се копира сама, прави повече от обвивката на фага и пакетира новосъздадената ДНК в новата обвивка. На последно място, фагът произвежда токсични химикали, които разрушават бактериалния гостоприемник отвътре навън, освобождавайки новосъздаденото си потомство навън, за да заразят още повече бактерии.

Предимства на фагите срещу антибиотиците

Антибиотикът е химикал, който убива бактериите. Това се постига чрез прекъсване на един или повече от важните процеси, които на бактериите им трябват за да оцелеят. Тъй като тези процеси са често срещани в много бактерии, един „широк спектър” антибиотик може потенциално да убие много видове бактерии наведнъж. Докато антибиотиците са революционнна медицина и често са много ефективни за спиране на бактериалната инфекция, то добре развитите фаги могат да имат няколко предимства пред антибиотиците.

Първо, фагите са специфични за един вид бактерии и следователно е малко вероятно да нарушат полезния микроб, живеещ в червата ни. Човешкото тяло е населено с над хиляда вида микроби, за които се смята, че съставляват около 1-3 килограма от нашето общо телесно тегло. Тези микроби са важни за нас, като ни помагат да създаваме хранителни вещества, които не можем да направим сами. Тъй като много антибиотици убиват бактериите безразборно, лечението на инфекция с антибиотик води и до убиване на тези полезни чревни бактерии. Всеки фаг, от друга страна, еволюира, за да убие само определен набор от бактерии. Тъй като фагът убива с тесен обхват, той може да се използва за лечение на инфекция, без да се нарушава общността на полезните бактерии в нашето тяло.

Второ, фагите са способни да убиват резистентни на антибиотици бактерии. Начинът, по който фагите убиват бактериите, е по-труден за бактериите да развият резистентност срещу в сравнение с начина, по който антибиотиците убиват бактериите. Вместо да спират бактериите да извършват един специфичен процес, както в случая с антибиотици, фагите активно разрушават клетъчната стена на бактериите и клетъчната мембрана и убиват бактериите, като лизират (унищожават) отвътре навън. В допълнение, много бактерии развиват биофилм - дебел слой от вискозни материали, които ги предпазват от антибиотици. Много фаги са снабдени с инструменти, които могат да усвоят този биофилм.

В близко бъдеще, тъй като антибиотиците губят своята ефективност, може да започнем да чуваме още такива истории. И един ден фагът (бактериофагът) може да се премести от нашата последна мярка срещу антибиотик-резистентните бактерии към нашата първа линия на защита.

По данни от Harvard University: http://sitn.hms.harvard.edu/flash/2018/bacteriophage-solution-antibiotics-problem/

Enzymon комплекс с бактериофаги - естествена бактериална защита от природата!

Последвайте ни: https://www.facebook.com/enzymon.bulgaria

Коментари

Популярни публикации от този блог

Какво причинява дисбиозата и как се лекува?

Полезната чревна микрофлора