Полезната чревна микрофлора



Полезната чревна миклофлора и причините, толкова настойчиво да се търсят всякакви алтернативи на антибиотиците?

Един от отговорите е, че те освен патогенната или условно патогенната микрофлора, унищожават и полезната. Това води до дисбактериоза: състояние, при което полезната микрофлора липсва: в научната литература това явление се посочва като причина за богата патология, която включва незаразни и заразни болести (причинени от бактерии, вируси, гъбички, други микроорганизми и паразити).

Другият отговор е свързан със застрашителните размери, които придобива антимикробната резистентност – липса на очаквано действие на антибактериални субстанции срещу патогенни бактерии, които са били чувствителни към тях – според дефиницията на Европейска агенция по лекарствата (EMA). Резистентността представлява сериозен риск за живота и здравето на хора и животни.

Статистически данни показват, че само в Европа, около 25 000 души годишно губят живота си поради инфекции, причинени от моно- или полирезистентни бактериални щамове.

Резистентност се наблюдава и в природата, но там действат неумолими закони, които регулират екосистемите, благодарение на което естественото равновесие не се нарушава: хищникът еволюира заедно с плячката. След като ние се намесваме с „непозволени“ средства, несъществуващи в природната среда – синтетични или полусинтетични антибиотици и биоциди (ксенобиотици), играта не се води по правилата: от това има съответни последици, чиито резултати изпитваме постоянно.

С  разширяване на познанията ни за пробиотиците, механизмът им на действие
става все по-разбираем, а в положителния ефект от прилагането им, вече надали някой се съмнява. Научните експерименти разширяват и практическия опит в тази област.

Материалът има за цел да „преведе“ научните открития на езика на практиката, така че разширяването на разбирането за ефектите от прилагането им да послужи не само при употребата им като алтернатива на антибиотиците при отглеждане на бройлери, който пример ще бъде подробно разгледан с оглед изясняване на механизмите на действие на пробиотиците, но и да позволи тези изводи да бъдат разширени в други случаи.

Полезната чревна миклофлора

Значително по-проучен е човешкият микробиом , както и микробиомът на полезната микрофлора при хора, в сравнение с животни. Това не се дължи на липса на интерес, а по-скоро на високата цена на проучванията.

Поради тази причина и с цел да се онагледи недвусмислено положителният ефект от употребата на пробиотици, тук са приведени показателни примери от опита, който учените имат при хора. Принципите на въздействие на различни фактори при хора и животни е един и същ или поне твърде подобен. Този извод е широко използван в токсикологията и други области на науката: екстраполират се резултати от едни животни към други, но и от лабораторни животни към хора, което е достатъчен аргумент, че обратното екстраполиране не би следвало да е проблем.

Полезната микрофлора съществува върху всички гранични повърхности, както и във вътрешността на тялото. Такива микроорганизми създават биофилм, а той не позволява или поне ограничава до възможната степен преминаването и развитието на вредни (условно патеогенни и патогенни) микроорганизми и паразити.

Резултати от научни изследвания показват, че полезната микрофлора има отношение към възникването, развитието и дори прогнозата на заболявания както от инфекциозен, така и от неизфекциозен характер, остри и хронични.

Изследователи и клиницисти в областта на хуманната медицина намират доказателства, че хронични състояния като депресия, автоимунни заболявания, есенциално високо кръвно налягане, диабет, множествена склероза , себорея, астма, исхемична болест на сърцето, Алцхаймер, Паркинсон при възрастни пациенти, но и аутизъм, алергии, чести тежкопротичащи инфекции при деца, имат връзка със смущения в чревната микрофлора или в развитието на полезните микроорганизми по граничните повърхности на тялото.

За никого не е тайна, че независимо от несъмненото си развитие през годините, конвенционалната медицина, по-скоро не се справя с хроничната патология – в най- добрия случай се постига известно облекчаване на симптоматиката, евентуално забавяне на хронични процеси, но не и оздравяване. В литературата не липсват данни, че смущения в развитието на полезната микрофлора може да повлияе върху процесите в организма и напоследък това все по-често се прилага в полза на здравето.

Влиянието на средата също е в известна степен пренебрегнато като определящ фактор за здравето. Биолози и медици все по-често се обединяват в мнението, че причината за хронични болести не се състои толкова в генетичното предразположение, което най-често конвенционалната медицина изтъква като причина за хронични състояния, а по-скоро факторите на средата в която е поставен организмът са тези, които водят до експресия на различни гени, при което определят здравето или болестта.

Учени изказват мнение, че някои нервни и психични заболявания се повлияват от т. нар. ‘brain-gut axis’ („ос мозък – храносмилателна система“) и не липсват доказателства, че именно чревната микрофлора има потенциал да ги обуславя и на базата на него се правят изводи за прогнозата от съответното състояние.

Част от публикация: http://corhv.government.bg/files/Научни%20информации%20и%20анализи/14_Ostataci%20ot%20VMP/2018_08_06_Probiotics_as_Alternative_to_Antibiotics_Zagorova.pdf

Enzymon комплекс с бактериофаги съдържа пречистена вода и коктейл от различни видове бактериофаги (фаги) с действие единственно, и само срещу следните бактерии:

Acinetobacter baumannii spp.
Actinomyces spp. (incl. Actinomyces israelii)
Aggregatibacter actinomycetemcomitans
Bacteroides spp. (incl. Bacteroides forsythus, Bacteroides fragilis, Bacteroides gracilis)
Campylobacter spp. (incl. Helicobacter pylori spp.)
Citrobacter freundii
Corynebacterium spp.
Enterobacter spp. (incl. Enterobacter cloacae, Enterobacter kobai)
Enterococcus faecalis
Enterococcus faecium
Escherichia coli spp.
Fusobacterium spp.
Gardnerella vaginalis
Haemophilus spp. (incl. Haemophilus influenzae spp.)
Hafnia alvei
Klebsiella spp. (incl. Klebsiella pneumoniae, Klebsiella ozanae)
Moraxella catarrhalis
Morganella morganii
Micrococcus luteus
Neisseria spp. (incl. Neisseria gonorrhoeae)
Porphyromonas gingivalis
Prevotella spp. (incl. Prevotella intermedia)
Propionibacterium acnes
Proteus spp. (incl. Proteus mirabilis spp., Proteus vulgaris spp.)
Providencia rettgeri spp.
Pseudomonas aeruginosa spp.
Staphylococcus spp. (incl. Staphylococcus aureus spp., Staphylococcus epidermidis spp., Staphylococcus hominis, Staphylococcus werneri, Staphylococcus haemolyticus, Staphylococcus capitis, Staphylococcus caprae, Staphylococcus succinus)
Stenotrophomonas maltophilia
Streptococcus spp. (incl. Streptococcus mitis, Streptococcus mutans, Streptococcus pyogenes, Streptococcus salivarius, Streptococcus agalactiae, Streptococcus parasanguinis)
Treponema denticola
Wolinella spp.

(spp. - всички; incl. - включително)

Enzymon комплекс с бактериофаги - естествена бактериална защита от природата!

Последвайте ни: https://www.facebook.com/enzymon.bulgaria


#Enzymon #Ензимон #бактериофаги #фаги #резистентни #патогенни #патогени #бактерия #инфекция #бактерии #бактериални #инфекции #дисбиоза #дисбактериоза #чревна #микрофлора

Коментари

Популярни публикации от този блог

Какво причинява дисбиозата и как се лекува?

Бактериофагите: Естествените врагове на бактериите!